.
Nationaal Groenfonds
Postbus 15
3870 DA Hoevelaken

Bezoekadres:
Westerdorpsstraat 68
3871 AZ Hoevelaken

Telefoon: 033 253 9255

Contact

Vitura VitaliteitsCentrum wint Natuurprijs 2013

De Nationaal Groenfonds Natuurprijs is dit jaar gewonnen door Vitura VitaliteitCentrum. Zij bieden mensen met stressgerelateerde klachten speciale behandelingen in en met de natuur. Voor de jury was dit project een mooi voorbeeld waar zowel het groen als de gezondheid baat bij hebben. De Aanmoedigingsprijs gaat gaat naar het project ‘Stadsbijen’ van de Gelderse Natuur- en Milieufederatie. De winnaars zijn bekend gemaakt tijdens de Kennisdag ‘Op je Gezondheid’ op Hogeschool VHL in Velp. 

Thema 'Op je Gezondheid!'

Goed voor de gezondheid én goed voor de natuur. Naar die projecten was Nationaal Groenfonds dit jaar op zoek voor de Natuurprijs. Dat het thema leeft, bleek uit het grote aantal van ruim 75 inzendingen. De jury, onder voorzitterschap van Groenfondsbestuurslid Jaap van Duijn, koos Vitura VitaliteitCentrum als winnaar. Dit project benut de gezonde en helende werking van de natuur op een professionele manier en past daarmee goed binnen het thema van de Natuurprijs dit jaar. Het zorgt voor een pure manier van benutting van de natuur met wetenschappelijke onderbouwing,’ aldus de jury.
 

De winnaar is Vitura VitaliteitsCentrum

Op Landpark Assisie (Biezenmortel) realiseert Vitura BV het Vitura VitaliteitCentrum. In september is hier gestart met behandeling van stressgerelateerde problemen, zoals burn-out, en langdurige stressklachten met preventieve en curatieve programma’s. Er wordt gewerkt volgens een in Zweden sinds 2002 gehanteerde methodiek, waarbij deelnemers worden behandeld in specifiek daarvoor ingerichte tuinen. Vanaf de start wordt er wetenschappelijk onderzoek uitgevoerd. Dat groen gezond is, is bewezen, maar hoe groen precies ingezet kan worden, zodat het werkt is nog niet helemaal duidelijk. Vitura werkt mee aan het vergroten van kennis op dit gebied.
 

Stadsbijen krijgen aanmoedigingsprijs

De Aanmoedigingsprijs van € 2.500,= is voor het project Stadsbijen van de Stichting Gelderse Natuur- en Milieufederatie. Samen met cliënten van IrisZorg, een instelling voor ex-verslaafden en -daklozen, bouwen zij bijenkasten en plaatsen en onderhouden deze. De kasten worden geplaatst op de daken van bedrijven in Gelderse steden, waarmee sponsorcontracten worden aangegaan. Tegen een vergoeding voor de onderhoudskosten ontvangen de bedrijven een bijenkast op dak, een deel van de honingopbrengst en en publiciteit over hun deelname aan het project.
 

Wie waren de genomineerden?

Wie maakten dit jaar kans op de natuurprijs? Hieronder staan de projecten die genomineerd waren in alfabetische volgorde

  • 1 hectare daknatuur - Gezamenlijk project van De Gezonde Stad, De Dakdokters en De Groene Grachten (Noord-Holland)
  • Biowalking - IVN (Zeeland)
  • ¿?Dakennie op de Dakakker¿? - Rotterdams Milieucentrum (Zuid-Holland)
  • Gezond Spelen en Telen met velen - Stichting M.E.E.R.Groen (Noord-Holland)
  • Groene Behandelkamer - InnovatieNetwerk (Utrecht/Gelderland)
  • Het Pad - Radboud Universiteit Nijmegen (Gelderland)
  • Nieuwbouw Ziekenhuis Isala - Isala (Overijssel)
  • Sportschool de Open Lucht - Stichting Sportschool de Open Lucht (Gelderland)
  • Stadsbijen - Stichting Gelderse Natuur- en Milieufederatie (Gelderland)
  • Vitura - Vitura BV (Noord-Brabant)

 

-> Lees meer over de genomineerde projecten

Contact

Heeft u vragen over de Nationaal Groenfonds Natuurprijs?
 
Neem contact op met Ralph Scholtz of Dorit Bouwman via 033 25 39 255 of stuur een e-mail.
 

Natuurprijs 2012

Weten wie er vorig jaar heeft gewonnen? Bekijk een impressie van de projecten en de Kennisdag 2012.