Micanti en Groenfonds pakken schepen in

23-08-2016

Het Amsterdamse bedrijf Micanti heeft een folie ontwikkeld waardoor algen en zeepokken niet aangroeien op scheepswanden. Nationaal Groenfonds verzorgt de voorfinanciering zodat de scheepvaart gebruik kan maken van deze milieuvriendelijke folie. Micanti en het Groenfonds ondertekenden vandaag de overeenkomst.

Algen, poliepen en zeepokken hechten zich graag aan de wand van zeeschepen. Het gevolg is dat de schepen meer weerstand krijgen en meer brandstof nodig hebben om te varen. De traditionele manier om de aangroei tegen te gaan is een giftige verf. Deze laag moet om de paar jaar vervangen worden. Zowel bij het aanbrengen als tijdens het varen laten deze verven gifstoffen, waaronder oplosmiddelen en zware metalen, vrij in de lucht en in het zeewater. Zo komt jaarlijks 58 duizend ton verf in zee terecht, aldus Micanti.

Duurzame oplossing voor antifouling 
‘Dat moet toch anders kunnen’, zo dacht Rik Breur van Micanti. Hij bedacht een duurzamere oplossing in de vorm van een zelfklevend folie voor op de scheepsromp, met fijne nylon stekels. Die nauwkeurig geplaatste stekels maken het voor de zeepokken en andere lifters lastig om zich te hechten aan de scheepswand. De inspiratie voor het folie vormden de stekels van zee-egels. Het folie is nu beschikbaar voor de professionele scheepvaart. Het heeft niet alleen als grote voordeel dat het geen gif in het water verspreidt; het werkt ook langer dan de traditionele verven. Micanti garandeert zelfs een periode van vijf jaar.

Voorfinanciering maakt investering betaalbaar 
 Aan die langere periode hangt wel een prijskaartje. “De aanschaf is duurder dan een middelmatige verf, maar die investering verdient zich terug door lager brandstofverbruik en onderhoudskosten” aldus Breur. Omdat die investering voor het gemiddelde (vracht)scheepvaartbedrijf lastig op te brengen is, sloot Micanti een overeenkomst met het Nationaal Groenfonds. Het Groenfonds kan de investering voorfinancieren, waardoor de eigenaren van de schepen gespreid kunnen betalen en de folie meenemen in het reguliere onderhoudskosten. Zo kan de scheepvaart in rap tempo duurzamer worden.

Unieke samenwerking tussen maritiem technologisch bedrijf en financier 
 De samenwerking is voor beide partijen uniek. Micanti is de enige partij in de markt die de scheepseigenaar echt de zorgen voor aangroei ontneemt. Niet alleen wordt het onderhoud vereenvoudigd, maar ook wordt de financiële druk op scheepseigenaren verlaagd. Voor het Groenfonds is het een goed voorbeeld van hun nieuwe koers richting duurzaamheid: het financieren van projecten die indirect een bijdrage leveren aan de natuur. In dit geval verbetering van de waterkwaliteit.

Voor meer informatie 
 Het kustvaartuig de Amber ligt op dit moment gereed op scheepswerf Damen in Harlingen voor het aanbrengen van deze antifouling. Scheepvaartbedrijven die belangstelling hebben voor deze folie kunnen contact opnemen met Micanti. Bedrijven die op zoek zijn naar financiering voor soortgelijke duurzame oplossingen kunnen contact zoeken met het Nationaal Groenfonds. 

Meer informatie

Wilt u meer informatie of heeft u een vraag over onze financieringen, neem dan contact op met één van onze collega's.