Geitenboerderij Hansketien krijgt dankzij innovatieve financiering nieuwe eigenaar

04-06-2018

De eigenaren van geitenboerderij Hansketien zochten jarenlang naar passende overnamekandidaten. Met dezelfde passie voor biologisch boeren als zijzelf. Dit bleek bijna een onmogelijke opgave. In Monique, Liesbeth en Martijn vonden zij geschikte opvolgers en dankzij een innovatieve financieringsconstructie is de overname nu toch gelukt!

Monique Hospers - Brands vertelt: “Hansketien is een biologisch-dynamisch geitenbedrijf. Dat betekent dat de geiten hun horens behouden en op het kruidenrijke weiland zelf een groot deel van hun voer grazen. Daar is grond voor nodig, en die is duur. Zo duur, dat boeren haast gedwongen worden tot schaalvergroting, en bedrijven steeds intensiever worden. Een ‘klassieke’ overnamefinanciering bleek niet mogelijk: te risicovol, te kleinschalig, maar door een unieke samenwerking tussen meerdere partijen waaronder de koper en verkoper, de groothandel Ekoplaza, crowdfunding en Nationaal Groenfonds, is het nu toch gelukt. Daar zijn we heel blij mee”.

Verder kijken voor natuurinclusieve landbouw

Dick Boddeus van Nationaal Groenfonds licht toe: “Als financier komen we vaker van dit soort problemen tegen. Reguliere banken financieren met spaargeld van hun spaarders en zijn daardoor niet bereid dit soort risico’s te nemen.  Het Groenfonds zet zich dagelijks in voor meer natuurinclusieve landbouw en kijkt daarom verder. Het  gaat hier om een bedrijf met een gevestigde reputatie waarbij diverse partijen een deel van het risico dragen. Door deze unieke samenwerking is de overname van Hansketien nu tóch mogelijk geworden en dat is goed nieuws. Voor de eigenaren én voor de natuur!”

Over Geitenboerderij Hansketien
Hansketien is een kleinschalig geitenbedrijf in Drenthe. De melk wordt op de boerderij verkaasd, met als specialisatie halfzachte saladekaas Grie (een soort feta). Deze kaas wordt in heel Nederland verkocht in meer dan 100 winkels.

Meer informatie vind je hier: www.overnamehansketien.nl en www.hansketien.nl

In de media

juni 2018 - krant van Midden Drenthe - "Groene voorfinanciering helpt nieuwe eigenaren Hansketien"

september 2018 - Nieuwe Oogst - "Drietal redt Drentse geitenboerderij Hansketien"


Boerderij Eyckenstein

Stierkalfjes bij Boerderij Eyckenstein groeien op in natuurgebied en dragen bij aan het onderhoud ervan.

The Cranberry Company

Landbouw waar natuur beter van wordt, met cranberryteelt als middel.

Betrokken partijen

Agrariers

Meer over Agrariers

Werkterreinen

Natuurinclusieve landbouw

Meer over Natuurinclusieve landbouw