Hoe vind ik een geschikte overnamekandidaat…?

17-07-2018

Hoe vind ik een geschikte overnamekandidaat…? Hedendaagse problematiek van de duurzame boer.

Al ruim 30 jaar runnen Peter Govers en Ina Eleveld een geitenboerderij op basis van natuurinclusieve (biologisch-dynamische) principes. De boerderij ligt in het dorpje Mantinge in Drenthe, omgeven door prachtige natuurgebieden zoals Het Mantingerzand en het Scharreveld. Onder de naam Hansketien (vernoemd naar de lievelingsgeit Hanske nummer tien) verkoopt de boerderij zelfgemaakte saladekaas van geitenmelk (Grie).

Zoals zoveel boeren in Nederland besluiten Peter en Ina vijf jaar geleden, na jarenlang hard werken, het bedrijf over te dragen aan een nieuwe generatie. Het blijkt echter een hels karwei om geschikte opvolgers te vinden. Telkens ketst het af op of de financiën, of privé omstandigheden of gebrek aan doorzettingsvermogen. Totdat, één minuut voor twaalf, een drietal zich meldt dat de boerderij en de zuivelverwerking op bestaande voet voort wil zetten: met aandacht voor bodem en dier. Door een combinatie van diverse financieringsvormen wordt alsnog de handtekening gezet voor de overname van Hansketien.

Dick Boddeus van Nationaal Groenfonds: “Bovenstaande problematiek speelt op veel Nederlandse erven en aan keukentafels. Hoe vind ik een geschikte overnamekandidaat die met respect voor bodem en biodiversiteit een rendabel landbouwbedrijf kan runnen? En aan de andere kant: hoe kan ik starten met boeren en wie wil mij financieren? Het Groenfonds zet graag zijn kennis en netwerk in voor boeren die natuurinclusief willen ondernemen. We zijn heel blij dat de overname van Hansketien nu tóch mogelijk is geworden”.

Lees hier het hele artikel.

Boerderij Eyckenstein

Stierkalfjes bij Boerderij Eyckenstein groeien op in natuurgebied en dragen bij aan het onderhoud ervan.

The Cranberry Company

Landbouw waar natuur beter van wordt, met cranberryteelt als middel.

Betrokken partijen

Agrariers

Meer over Agrariers

Werkterreinen

Natuurinclusieve landbouw

Meer over Natuurinclusieve landbouw