Koning Willem-Alexander opent eerste Nederlandse bio-LNG-installatie

13-10-2021

Met een druk op de knop heeft koning Willem-Alexander vandaag de eerste bio-LNG-installatie van Nederland officieel in gebruik genomen. Het Groenfonds financiert de fabriek samen met ASN Bank. De initiatiefnemers achter de installatie, waaronder Nordsol en Renewi, zetten met deze primeur een volgende stap in verduurzaming van het zware wegtransport. De nieuwe installatie produceert naar verwachting zo’n 3,4 kiloton bio-LNG per jaar, waarmee het de uitstoot van ruim 14,31 kiloton fossiele CO2 voorkomt. Dit is genoeg voor 13 miljoen wegkilometers.

Lees verder

Wouter Zijlmans, financial director Nordsol: " Innovatie en opschalen van deze technologie vergt financiële partners met inzicht, geduld en vertrouwen. ASN Bank en het Nationaal Groenfonds hebben dat vertrouwen in ons gesteld en daar zijn we ze dankbaar voor. Een belangrijke stap op weg naar CO2 neutraal zwaar transport wordt daarmee vandaag mogelijk gemaakt."  

Bio-LNG wordt gemaakt van organisch afval, niet van fossiele bronnen. Daardoor biedt bio-LNG de mogelijkheid om op korte termijn de CO2-uitstoot te verminderen. Vergeleken met diesel heeft de brandstof ook een lagere uitstoot van stikstof en zorgt de schonere verbranding ervoor dat er nauwelijks fijnstof wordt uitgestoten. Daarbij kan bio-LNG ook worden gebruikt in bestaande LNG-motoren en kan voor opslag en distributie gebruik worden gemaakt van de groeiende  LNG-infrastructuur in Nederland en in de rest van Europa.

Lees meer op de site van Nordsol

Bron foto's: Nordsol


Noot Personenvervoer: zero emission

Noot Personenvervoer: Zero emission personenvervoer in Amersfoort en omgeving

Betrokken partijen

Duurzame Ondernemers

Meer over Duurzame Ondernemers

Werkterreinen

Duurzame energie

Meer over Duurzame energie