Nationaal Groenfonds en Triodos Groenfonds verstrekken nieuwe lening aan Rooftop Energy

23-11-2017

Nationaal Groenfonds, Triodos Groenfonds en Rooftop Energy hebben een nieuwe financieringsfaciliteit getekend. Deze faciliteit zal door Rooftop Energy worden gebruikt om zonnecentrales te realiseren op de daken van 10 mbo-scholen van Stichting Helicon, verspreid over Noord-Brabant en Gelderland.

Rooftop Energy is de grootste beheerder van zonnecentrales op de Nederlandse zakelijke markt. Haar klanten huren de zonnecentrales en wekken hiermee duurzame stroom op. Zo besparen zij direct op hun energierekening en dragen zichtbaar bij aan de verduurzaming van de energievoorziening. 

Drempel weggenomen

De zonnecentrales worden door Rooftop Energy voor eigen rekening op het dak van de klant geplaatst. Rooftop Energy verzorgt daarbij niet alleen de investering, maar ook de exploitatie en het beheer. De grootste drempel voor een massale overstap naar duurzame energie lijkt hiermee te zijn weggenomen. Als eigenaar of gebruiker van een gebouw hoef je immers niet te investeren en de techniek wordt verzorgd.

Door de financieringsovereenkomst die gisteren is getekend wordt het mogelijk gemaakt een groot aantal nieuwe zonnecentrales te realiseren, waardoor kan worden voldaan aan de groeiende vraag in de markt.

Duurzaamheidsambitie ingevuld

Rooftop Energy heeft reeds PV-installaties op meer dan 100 scholen in exploitatie. Daarnaast hebben inmiddels een groot aantal gemeentes, zorginstellingen, MKB- en grootbedrijven op deze wijze hun duurzaamheidsambitie ingevuld. Recentelijk werden door Rooftop Energy installaties in gebruik genomen bij bloemenveiling Plantion in Ede (18.500 panelen) en MECC Maastricht (1.500 panelen). Momenteel wordt ook gewerkt aan het grootste, met zonnepanelen overkapte, parkeerdek van Nederland in Heerlen.

Leendert Florusse, directeur van Rooftop Energy: “Bij veel bedrijven maar vooral ook scholen is er een sterke drang naar verduurzaming van energie-opwekking. Hiermee wordt niet alleen de CO₂-afdruk (footprint) verminderd maar is er ook sprake van verminderde afhankelijkheid van de verwachte kostenontwikkeling van stroom. De hoge investering en alle rompslomp eromheen weerhielden vele bedrijven en instanties echter om de werkelijke stap te nemen. Wij geloven er sterk in dat de toekomst vooral ligt in decentrale opwekking van energie. Wij zijn blij met het vertrouwen dat wij van een groeiend aantal klanten krijgen, wij willen er niet alleen zijn tijdens de realisatiefase maar ook tijdens de exploitatiefase ervoor zorgen dat alles netjes blijft functioneren”.

Iedereen kan bijdragen

Triodos verzorgde de financieringsfaciliteit in nauwe samenwerking met Nationaal Groenfonds.

Willem Enklaar, senior relatiemanager Enery & Climate bij Triodos Groenfonds: “Het Helicon project laat zien hoe iedereen kan bijdragen aan de energietransitie en het vergroten van het aantal duurzaam opgewekte kilowatturen. Of je nou een school bent of een energiebedrijf.  Dit is inmiddels de veertiende portefeuille aan projecten die wij voor Rooftop Energy financieren en daarmee geven wij een dubbele betekenis aan de duurzame relatie die wij met hen zijn aangegaan.”

Emile Peters, investment manager bij Nationaal Groenfonds: "Dit is de  tweede financiering die wij hebben verstrekt aan Rooftop Energy. Samen met Triodos hebben wij op een constructieve wijze een financieringsmodel kunnen realiseren dat kan meegroeien met de (sterk groeiende) activiteiten van Rooftop Energy. Wij hebben het vertrouwen dat wij hiermee gedrieën een belangrijke bijdrage leveren aan de energietransitie in Nederland."