Nationaal Groenfonds maakt ‘Laadplein’ met 40 laadpunten in Amersfoort mogelijk

16-11-2018

Deze maand is het Laadplein van Noot Personenvervoer in Amersfoort in gebruik genomen. Op bedrijventerrein Industriekwartier aan de Xenonweg is de afgelopen maanden een compleet laadplein gerealiseerd op een kavel van 1650 m2. Hier staan 40 laadpunten, waaronder een snellader, die alle elektrische voertuigen van Noot die rijden voor Regiotaxi Eemland Heuvelrug kunnen opladen. Het is hiermee het eerste regiotaxibedrijf in Nederland dat volledig met 100% elektrische personenauto’s rijdt. De overgang naar elektrisch rijden levert een besparing op van 3 miljoen dieselkilometers per jaar. Nationaal Groenfonds financierde een deel van het Laadplein.

Lees verder

De regiotaxi’s van Noot worden geladen via slimme software, waarbij de taxi’s vooral ’s nachts worden geladen op het Laadplein en overdag meer gebruik wordt gemaakt van de snellader. Overdag kunnen andere bedrijven -tegen een vergoeding- ook gebruikmaken van deze faciliteiten (op dit moment voert Noot hier met verschillende partijen gesprekken over). Op het Laadplein zal, naast de laadpunten, een pand worden gebouwd waar de chauffeurs terecht kunnen om zich op te laden. Ook dit pand wordt duurzaam en krijgt een groene gevel en zonnepanelen op het dak, eveneens mogelijk gemaakt door het Groenfonds.

Comfort voor reiziger en chauffeur

Erik Willems, bij Noot eindverantwoordelijk voor het vraagafhankelijke taxivervoer: “Geruisloos beweeg je je met een elektrische auto door het verkeer. Dit is zeer comfortabel voor zowel  reiziger als chauffeur. Op dit moment kost het ‘tanken’ nog wel veel tijd, soms wel een paar uur. Dat vraagt een andere kijk op het inroosteren van de voertuigen en de chauffeurs. Ondanks de snelle ontwikkelingen op het gebied van laden, duurt een ‘tankbeurt’ namelijk zomaar een paar uur. Hierdoor is er bijvoorbeeld meer tijd nodig tussen de wisselingen van chauffeurs op eenzelfde voertuig.”

Duurzaam van A naar B

Olof Dieckhaus, CIO bij Noot en eindverantwoordelijk voor de realisatie van het Laadplein: “De afgelopen maanden hebben we met o.a. Stedin, Joulz, Ecotap, NLmobility, Siebelink en de Gemeente Amersfoort in een ongekend snel tempo een braakliggend stuk grond omgetoverd tot een volledig laadplein met alle bijbehorende laadinfrastructuur. Met dit laadplein zijn we minder afhankelijk van de nog beperkte publieke (snel)laadinfrastructuur en kunnen we garanties bieden dat onze voertuigen ook iedereen van A naar B kunnen brengen. En dat op een duurzame manier. Want alleen al voor de regiotaxi-voertuigen zal het jaarlijkse stroomverbruik ongeveer gelijk zijn aan dat van 200 huishoudens. Noot heeft de afgelopen jaren al de nodige ervaringen opgedaan met elektrisch rijden en heeft deze kennis nu voor dit project kunnen gebruiken.”

Schonere stad voor bewoners en bezoekers

Dick Boddeus, investment manager bij Nationaal Groenfonds: “In de transitie naar een wereld met duurzame mobiliteit en schone energie zijn koplopers zoals Noot hard nodig. Reguliere banken vinden dit soort projecten vaak nog te risicovol, omdat het uniek is en er dus nog geen vergelijkingsmateriaal is. Daar waar de bank en marktinvesteringen achterblijven, kan het Groenfonds voor duurzame ondernemers een belangrijke rol spelen. Eén van onze leningsvoorwaarden voor Noot is dat de stroom die wordt gebruikt ook duurzaam wordt opgewekt. Investeren in personenvervoer is op deze manier zinvol en draagt bij aan een schonere stad en omgeving voor bewoners en bezoekers.”

Dit persbericht - of onderdelen hiervan - is gepubliceerd in/op De Stentor, Fleet & Mobility, Amersfoort Nieuws, Groen7 en Elektrische Auto.nl


Noot Personenvervoer: zero emission

Noot Personenvervoer: Zero emission personenvervoer in Amersfoort en omgeving

Betrokken partijen

Duurzame Ondernemers

Meer over Duurzame Ondernemers

Werkterreinen

Innovatie

Meer over Innovatie

Duurzame energie

Meer over Duurzame energie