Start Tiny Forest midden in Utrecht

07-04-2017

De winnaar van de Nationaal Groenfonds Natuurprijs 2016 ‘Tiny Forest’ heeft op donderdag 6 april, nabij de (moes)tuin de Cremertuin Utrecht West, het eerste minibos tiny forest van de provincie Utrecht geplant.

24 kinderen uit groep 5 van basisschool Catharijnepoort hebben op 6 april honderden inheemse bomen en struiken geplant, op een strook ter grootte van een tennisbaan. Een snelgroeiend minibosje met een buiten(les)lokaal, midden in de stad. Een ontmoetingsplek waar buurtgenoten kunnen genieten van de natuur, waar kinderen over natuur leren en waar insecten, bodemdieren en vogels een thuis vinden.


Snelgroeiend bos 
Initiatiefnemers zijn Utrechter Maarten Bruns en natuureducatieorganisatie Utrecht Natuurlijk. Maarten Bruns: ‘We zorgden ervoor dat de bodem alvast een beetje op bosgrond lijkt, daardoor groeit dit bosje lekker snel. Een ideale manier om in de stad zelfs op kleine stukken meer groen te krijgen en buurtgenoten en kinderen meer in contact met de natuur te brengen. Iets dat de laatste jaren alleen maar minder is geworden door de verstening in steden. En dat terwijl groen zo goed is voor hoofd en lichaam. Toen we met dit initiatief de Nationaal Groenfonds Natuurprijs van 2016 wonnen wist ik het zeker. Dit concept is zo goed, dat moet overal kunnen.’

Nationaal Groenfonds Natuurprijs
De natuurprijs wordt al 10 jaar uitgereikt door Nationaal Groenfonds aan originele, haalbare en doeltreffende ideeën die zorgen voor een kwalitatief betere natuur en duurzaamheid in Nederland. “Tiny Forest draagt in een belangrijke mate bij aan de vergroening van de stad en levert door de bodemverbetering ook echt iets op voor natuur”, aldus Dorit Bouwman, adviseur marketing communicatie Nationaal Groenfonds. “We zijn er trots op dat wij een bijdrage hebben kunnen leveren en feliciteren Maarten en IVN met de start van dit prachtige minibos”.