Tiny Forest winnaar Nationaal Groenfonds Natuurprijs 2016

03-11-2016

Tiny Forest heeft de Nationaal Groenfonds Natuurprijs 2016 gewonnen. MTB Routes Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug kreeg de Aanmoedigingsprijs. Op donderdag 3 november maakte juryvoorzitter Liesbeth Spies de winnaars bekend. De winnaar van de Natuurprijs krijgt een bedrag van € 10.000,= om te besteden aan zijn project. Het thema voor de Natuurprijs was dit jaar ‘Natuur verdient Verbinding’. De Nationaal Groenfonds Natuurprijs werd voor de tiende keer uitgereikt.

De winnaar van de Natuurprijs 2016 is Tiny Forest Utrecht, een stukje echte inheemse wildernis van nog geen 200 m2. Afgelopen twee jaar heeft een groep vrijwilligers een rommelig en onveilig stukje Utrecht omgetoverd tot een klein paradijsje, met moestuintjes en speelplekken. En een Tiny Forest. Het project krijgt met de Natuurprijs een geldbedrag van € 10.000,= om hun Tiny Forest verder vorm te geven. 

Liesbeth Spies, voorzitter van de jury, reikte de prijs uit aan de initiatiefnemers. Spies: ‘De jury van de Nationaal Groenfonds Natuurprijs was unaniem in haar oordeel over deze winnaar. Tiny Forest biedt een nieuwe en duurzame bijdrage aan de vergroening van de stad. De jury ziet in dit project de potentie om een beweging te worden die landelijk - of zelfs over de grenzen heen - uitgebreid kan worden.’

Aanmoedigingsprijs

De Aanmoedigingsprijs ging naar MTB Routes Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. Mountainbikers betalen voor een vignet en vrijwilligers onderhouden de MTB routes. Dit zorgde voor meer draagvlak voor de mountainbikeroutes en bijdragen voor onderhoud van de routes en natuurbehoud.

 Spies:  ‘De sporters leveren niet alleen financieel, maar ook praktisch een bijdrage aan het onderhoud van de mountainbikeroutes. Schade en overlast worden erkend en actief aangepakt en opgelost. Het zorgt voor bewustwording en wederzijds begrip bij zowel mountainbikers als andere gebruikers van de natuur.’ Bij de Aanmoedigingsprijs hoort een geldbedrag van € 2.500,=.

Genomineerden

Ruim twintig inzendingen kwamen dit jaar binnen voor de Nationaal Groenfonds Natuurprijs 2016. Door natuur te verbinden met andere sectoren en activiteiten brengen we mensen en natuur dichterbij elkaar en komt er een financiële impuls voor het in stand houden van onze natuur. Daarom koos Nationaal Groenfonds als thema voor de Natuurprijs 2016 ‘Natuur verdient verbinding’. Uit de inzendingen werden tien genomineerden gekozen, waaruit de jury de twee winnaars koos. De andere genomineerden zijn (in alfabetische volgorde): 

  1. Beleef de lente in de klas (Vogelbescherming Nederland)
  2. De Natuurlijk verbonden Stad (Binder Daktuinen BV (alliantie ErasmusMC))
  3. Natuur en Flower Power (NatuurWerkgroep Rucphen)
  4. Natuur voor Visuele gehandicapten bereikbaar (Bezoekboerderij Het Achterhuis)
  5. Seats4silence werken en ontmoeten in de natuur (Zin in Buiten)
  6. Sporters voor Natuur (Sportschool de Open Lucht)
  7. Terragon (Terragon)
  8. Veenland Express voor het Bargerveen (Staatsbosbeheer)

Nationaal Groenfonds Natuurprijs

In 2016 reiken wij voor de tiende keer de Nationaal Groenfonds Natuurprijs uit. Deze Natuurprijs staat voor originele, haalbare en doeltreffende ideeën om te komen tot meer en kwalitatief betere natuur, beter landschap en meer duurzaamheid in Nederland. De prijzen worden uitgereikt aan de beste praktische initiatieven met een voorbeeldfunctie, waarbij gedrevenheid, passie, doorzettingsvermogen en duurzaamheid centraal staan.

Dit jaar hebben de inzenders  een motivatiefilmpje gemaakt over hun project. Met deze films konden ze via de website natuurprijs.nl likes verzamelen. De drie projecten met de meeste likes werden automatisch genomineerd. MTB Project Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug (2.513 likes), Beleef de lente in de klas (2.311 likes) en Natuur voor Visuele gehandicapten bereikbaar (1.603 likes) kregen van hun achterban het meeste support.