Groenfondsklant Ioniqa door kabinet benoemd tot Nationaal Icoon

Ioniqa is gisteravond door staatssecretaris Mona Keijzer van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) benoemd tot Nationaal Icoon. Nationaal Groenfonds is trots om als enige financier bij dit prachtige project betrokken te zijn.

Ioniqa is voor het Groenfonds een typisch voorbeeld van één van zijn projecten die de transitie naar een circulaire economie versnelt. Naast Ioniqa zijn ook de innovaties van Inreda Diabetic (kunstalvleesklier) en Hiber (satellietnetwerk HiberBand) uitgeroepen tot Nationaal Icoon.

circulaire economie en afvalscheiding

Groene ambities

Jean Paul Schaaij, directeur van Groenfonds: “Wij zijn trots dat wij als financier Ioniqa mogelijk hebben kunnen maken. Het is zorgwekkend dat er nog altijd onvoldoende aandacht is voor de financiering van echte vernieuwing. Uit 25 jaar ervaring weten we hoe belangrijk een passende financiering is. Gebrek hieraan kan leiden tot stagnatie van onze gemeenschappelijke groene ambities. Nu is het moment om door te pakken en te investeren in een groener, duurzamer  en toekomstbestendig Nederland!”

Zuivere grondstof uit plastic afval

Het Eindhovense bedrijf Ioniqa maakt zuivere grondstof uit plastic afval. Dat is dan weer als nieuw plastic te gebruiken voor de voedingsindustrie en andere toepassingen. Deze innovatieve techniek levert een belangrijke bijdrage aan het verminderen van de hoeveelheid plastic afval en het versnellen van de overgang naar een duurzame en circulaire economie. Belangrijke redenen voor het Groenfonds om, in aanvulling op onder andere het Innovatiekrediet van RVO Nederland, de uitbreiding van de fabriek van Ioniqa te financieren.

Nationale Iconen stimuleren

Het kabinet zal de drie Nationale Iconen de komende drie jaar helpen om hun ambities waar te maken. Zo krijgen de innovaties elk een minister of staatssecretaris als eigen ambassadeur. Dit biedt toegang tot een groot netwerk in binnen- en buitenland, helpt bij het vinden van financiering en nieuwe partners en geeft ondersteuning vanuit de overheid.

Investment managers

Onze specialisten helpen je graag verder