Meer dan 1 kiloton stikstofreductie mogelijk met Investeringsfonds Duurzame Landbouw

Het Investeringsfonds Duurzame Landbouw (IDL) helpt boeren financieren die hun bedrijfsvoering structureel willen verduurzamen, waardoor onder andere de uitstoot van stikstof in Nederland blijvend kan worden verminderd. De resultaten sinds de oprichting van het IDL in 2021 zijn bijzonder veelbelovend: uit een analyse van alle goedgekeurde kredietaanvragen tot nog toe blijkt dat boeren zodra de omschakeling naar een duurzame bedrijfsvoering is verwezenlijkt, naar verwachting permanent gemiddeld 475 kilo stikstof per jaar minder uitstoten.

Als het IDL in het huidige tempo en met het huidige budget doorgaat, kunnen wij tot 2035 zo’n 500 omschakelaars financieren, goed voor een geschatte reductie van 0,23 kiloton stikstofuitstoot. Maar er is ruimte om in diezelfde periode ruim 2.100 boeren te financieren – goed voor meer dan 1 kiloton stikstofreductie in tien jaar tijd. Daarvoor is een uitbreiding van het huidige fondsvermogen nodig. Dat zou een forse impuls geven aan de landelijke stikstofdoelen van het Kabinet, die naar verwachting nu niet worden gehaald.

Effectief alternatief voor subsidies

Een belangrijk voordeel is dat het IDL een revolverend fonds is dat geld uitleent dat wordt terugbetaald en dan opnieuw kan worden uitgeleend. Bovendien trekt een lening uit het IDL banken en andere financiers over de streep als co-financiers, waardoor er voor elke euro nog eens minimaal drieënhalve euro bij komt. Anders dan bij overheidssubsidies waarbij het geld helemaal op gaat, is dit veel effectiever én aanmerkelijk minder belastend voor de schatkist. Het ministerie van LVVN ziet dit ook en staat positief tegenover het uitbreiden van het fondsvermogen van IDL.

Brede verduurzaming onder eigen regie

Het IDL is opgezet voor agrarische ondernemers uit alle sectoren die integraal willen omschakelen naar een structureel duurzamere bedrijfsvoering. Daarbij is van belang dat zij onder eigen regie (doelsturing) aan acht duurzaamheiddoelen kunnen werken. Stikstofemissiereductie is het eerste en verplichte doel. Het verminderen van nitraatuitspoeling (waterkwaliteit), verlagen van de uitstoot aan broeikasgassen (klimaat) en vergroten van biodiversiteit zijn enkele andere doelen uit de reeks waarop hun plannen worden getoetst.

Meer weten of zelf aan de slag?

Wil je meer weten over hoe het IDL in de praktijk werkt of ben je op zoek naar financiering voor jouw omschakeling? Kijk bij het Investeringsfonds Duurzame Landbouw voor meer informatie en contact.

Investment managers

Onze specialisten helpen je graag verder

Rob van Eijck
Rob van Eijck
Fondsmanager Investeringsfonds Duurzame Landbouw