Willem Meijers: Pleidooi voor bio-LNG

In het nieuwste nummer van MilieuMagazine belicht collega Willem Meijers de voordelen van bio-LNG. Meijers: “Het is een onmisbare schakel voor de verduurzaming van de transportmix. Te meer daar waterstof en elektriciteit nog veel nadelen en onzekerheden kennen.”

Het Groenfonds financierde recent de eerste bio-LNG-installatie van Nederland samen met ASN Bank. De initiatiefnemers achter de installatie, waaronder Nordsol en Renewi, zetten met deze primeur een volgende stap in verduurzaming van het zware wegtransport.

Cofinanciering, zoals het Groenfonds die biedt, is voor dit soort nieuwe technieken en ontwikkelingen een must, omdat een bank alleen vaak het het risico niet aandurft. Meijers: “Als distributieland bij uitstek moet Nederland het voortouw nemen bij het opzetten van een schone transportsector, ook met goede financiering daarvoor. Daar moeten we vandaag mee beginnen, met bio-LNG als belangrijk ingrediënt.”

Lees het hele interview met Willem Meijers in MilieuMagazine

Bio-LNG

Bio-LNG wordt gemaakt van organisch afval, niet van fossiele bronnen. Daardoor biedt bio-LNG de mogelijkheid om op korte termijn de CO2-uitstoot te verminderen. Vergeleken met diesel heeft de brandstof ook een lagere uitstoot van stikstof en zorgt de schonere verbranding ervoor dat er nauwelijks fijnstof wordt uitgestoten. Daarbij kan bio-LNG ook worden gebruikt in bestaande LNG-motoren en kan voor opslag en distributie gebruik worden gemaakt van de groeiende LNG-infrastructuur in Nederland en in de rest van Europa.

Minder CO2-uitstoot

De nieuwe installatie van Nordsol produceert naar verwachting zo’n 3,4 kiloton bio-LNG per jaar, waarmee het de uitstoot van ruim 14,31 kiloton fossiele CO2 voorkomt. Dit is genoeg voor 13 miljoen wegkilometers. Eind vorig jaar opende koning Willem-Alexander de eerste bio-LNG-installatie.

Investment managers

Onze specialisten helpen je graag verder