Zaailingen oogsten voor Meer Bomen Nu

Op vrijdag 25 februari trok een groepje Groenfondsmedewerkers erop uit om in Schaarsbergen boompjes te oogsten met Meer Bomen Nu. De zaailingen krijgen een nieuwe plek bij de bewoners van de gemeente Arnhem. Er is vooral vraag naar vuilbomen en lijsterbes. Na een korte cursus ‘herken de boom’ ging de groep, gewapend met de speciale spades, het bos in. Toen de eerste kruiwagens vol bij de verzamelplek neergelegd waren, begon het sorteren, bijeenbinden en taggen van de bomen. Twintig stuks, soort bij soort. Op een kleine categorie ‘overig’ na, lagen er na een paar uur zo’n 500 vuilbomen en lijsterbessen te wachten op de wagen die ze naar hun nieuwe bestemming zou brengen.

Eind 2021 is  het Groenfonds partner geworden van Meer Bomen Nu. Deze organisatie verzamelt zaailingen en stekken van bomen op plekken waar ze in overvloed zijn, of ongewenst. Deze geven ze vervolgens gratis weg en (ver)planten ze. Zo kunnen we Nederland goedkoper, sneller en samen vergroenen. Naast de donatie van 20 scheppen kwamen de medewerkers van het Groenfonds nu bij elkaar in Schaarsbergen om zelf aan de slag te gaan met het verzamelen van bomen en struiken.

Gratis Nederland vergroenen

Een eik produceert ieder jaar honderden zaailingen, waarvan er uiteindelijk maar 2 of 3 uitgroeien tot volwassen exemplaar. Jaarlijks worden miljoenen van deze jonge bomen en struiken opgegeten, sterven af door gebrek aan licht of ze worden weggemaaid met een bosmaaier of door wilgenknotters. Dan verdwijnen ze in de versnipperaar of verbrandingsoven. Dat zelfde geldt voor veel andere soorten en ook voor slieten of stekken. Zonde, want elke tak van een vlier, wilg, druif, populier of vijg kan een nieuwe boom of struik worden, net als afleggers van bramen en frambozen.

Meer Bomen Nu verzamelt (een deel van) deze zaailingen en stekken op plekken waar ze in overvloed zijn, of ongewenst. Door deze vervolgens gratis weg te geven en te (laten ver-)planten, kunnen we Nederland veel goedkoper, sneller en samen vergroenen.

Meer Bomen Nu winter 2021-2022

Meer Bomen Nu verplant deze winter zo’n één miljoen bomen en struiken voor het klimaat. Bomen planten is dé oplossing om tegelijkertijd klimaatverandering te vertragen, de biodiversiteit te herstellen en mensen uit de omgeving actief te betrekken bij de natuur. Met circulair natuurbeheer worden zaailingen, die op de ene plek ongewenst zijn, bewaard om elders te planten. Dat kan met bijvoorbeeld stekken van populier, druif, vlier of vlinderstruik, met wilgentakken en met jonge zaailingen die ergens in overdaad staan of ongewenst zijn. Elke zaailing of stek krijgt via Meer Bomen Nu een nieuwe plek.

Groene gemeenten

Door samen zaailingen te verplanten, wordt vergroenen goedkoper en leuker. De droom van de initiatiefnemer Urgenda is dat over twee jaar elke gemeente binnen hun klimaatadaptatie & mitigatiebeleid een plek inricht waar burgers, boeren, boswachters en groenbeheerders zaailingen kunnen inleveren en gratis ophalen. Om ze op aangewezen plekken of in eigen tuin weer te planten.

Iedereen kan helpen: door een zaailing uit eigen tuin te doneren of een dagje mee te helpen.

Investment managers

Onze specialisten helpen je graag verder

Dorit Bouwman
Dorit Bouwman
Adviseur (marketing-)communicatie