Onze impact

Bij het Nationaal Groenfonds zorgen wij dat duurzame ondernemers met een goed plan toegang hebben tot geld. Waar wij begonnen met het financieren van de aanleg van natuur, verstrekken we nu ook leningen aan ondernemers in de agrarische sector, duurzame energie en circulaire economie. Het maken van impact komt daarbij op de eerste plaats. We lichten graag toe wat dat voor ons inhoudt. 

Hoe maken wij impact?

Als Nationaal Groenfonds richten we ons op financieringen die direct of indirect bijdragen aan het versterken van ecosystemen en vergroten van biodiversiteit. In het waardecreatiemodel laten we zien hoe wij dat doen. Om een idee te geven van wat wij hebben bereikt, hebben we onze impact van de afgelopen 10 jaar in beeld gebracht. 

Hoe meten wij impact?

Meten is weten, en als transitiefinancier vinden wij dat de impact die we maken inzichtelijk moet zijn. Het nauwkeurig meten van impact blijft een uitdaging. Naast directe resultaten zoals CO2-reductie en hectaren natuur, kijken wij daarom ook naar de ondernemers die we helpen, de hoeveelheid mogelijk gemaakte financieringen en onze bijdragen aan verschillende SDG’s.  

Elk kwartaal updaten wij ons Impact Dashboard, waarop te zien is hoe veel impact er dit jaar door het Nationaal Groenfonds is gemaakt. 

Blijven verbeteren

Op dit moment loopt er een pilot met kwalitatieve indicatoren. Zo nemen we ook onderwerpen zoals o.a. biodiversiteit en effect op de keten & gedragsverandering mee en blijven we naast het vastleggen van ‘harde’ cijfers, vooral ook met elkaar in gesprek. 

Wij zijn constant bezig om onze impactdata te verbeteren en uit te breiden. Dit doen we zoveel als mogelijk volgens de meest recente richtlijnen zoals de CSRD en PCAF. De wereld van duurzaamheidsrapportage is volop in ontwikkeling is en we kijken met grote belangstelling mee. Op dit moment meten we onze CO2-reductie op basis van modellen van ingenieursbureau Ingenia. Daarnaast koppelen we betrouwbaarheidscijfers aan onze CO2-reductie cijfers volgens de PCAF, berekenen o.b.v. KWh of tonnen (circulaire) productie is namelijk makkelijker dan een inschatting op bedrijfsniveau bij een boer. 

Nieuwsgierig of zie je mogelijkheden om kennis te delen op dit vlak? Stuur dan een bericht naar onze Impact Manager. 

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de ontwikkelingen en de projecten die wij financieren!