Nationaal Groenfonds Natuurprijs

2017 en verderNationaal Groenfonds (Natuur)prijs

Op dit moment denken we na hoe we de komende jaren verder willen met de Nationaal Groenfonds Natuurprijs. Welke thema’s kiezen we, wat voor projecten willen we graag een stap verder helpen met de prijs?

We hebben genoeg ideeën, zodra meer bekend is laten we dat weten. Hou deze site in de gaten voor het nieuws. Of ga naar de site van de Natuurprijs.

2016

In 2016 reikten wij voor de 10e keer de Nationaal Groenfonds Natuurprijs uit. De Nationaal Groenfonds Natuurprijs staat voor originele, haalbare en doeltreffende ideeën om te komen tot meer en kwalitatief betere natuur, beter landschap en meer duurzaamheid in Nederland. De prijzen worden uitgereikt aan de beste praktische initiatieven met een voorbeeldfunctie, waarbij gedrevenheid, passie, doorzettingsvermogen en duurzaamheid centraal staan.

In de beginjaren was de Natuurprijs gekoppeld aan de jaarlijkse kennisdag die we in samenwerking met Hogeschool VHL en SBNL (Stichting Beheer Natuur en Landelijk gebied) organiseerden. Het thema van de kennisdag was ook het thema van de Natuurprijs van dat jaar. En de Natuurprijs werd uitgereikt tijdens de kennisdag. De afgelopen jaren (met een onderbreking in 2014) heeft het Groenfonds de prijs tijdens eigen bijeenkomsten uitgereikt. Ook in 2016 is dit het geval.

10 jaar thema’s

Ieder jaar heeft de Natuurprijs een thema. Soms waren dat thema’s die op dat moment in de wereld van natuur en landschap speelden, soms thema’s waar het Groenfonds graag meer aandacht voor wilde krijgen.  En aandacht kregen ze; de projecten die genomineerd werden voor de Natuurprijs. De laatste jaren maakten we van alle genomineerde projecten een filmpje, waardoor deze zich nog beter konden presenteren. De winnaars van de Natuurprijs en de Aanmoedigingsprijs krijgen ook veel persaandacht. En met alle inzendingen laten we ieder jaar zien hoe veel mooie, slimme, creatieve en succesvolle natuur-, landschaps- en duurzaamheidsprojecten er in Nederland zijn.

Thema’s en winnaars

  • 2016 'Natuur verdient verbinding' - Tiny Forest Utrecht
  • 2015 ‘Feest met de Natuur’ - Sovon Vogelonderzoek Nederland e.a.
  • 2013 ‘Op je Gezondheid’ - Vitura VitaliteitsCentrum
  • 2012 ‘Welkom in de Natuur’ - Naturalis Biodiversity Center 
  • 2011 ‘Ondernemen met natuur’ - BSO Wijs! – Buitenschoolse opvang in de natuur
  • 2010 ‘Future proof’- Buurtvereniging De Houtdreef
  • 2009 ‘Contact!’ - Parknatuur.nl
  • 2008 ‘Regionale samenwerking in Natuurbeheer’ - De Groene Jonker 
  • 2007 ‘De Bindende Kracht van het Klimaat’ - Veenmos-Rietland 
  • 2006 ‘Op pad in het Landschap’ - Projectgroep Volkstuinroute Boven Y, Noord-Holland

In 2016 was het thema ‘Natuur verdient verbinding’, met als winnaar Tiny Forest uit Utrecht. De aanmoedigingsprijs ging naar MTB Project Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. Wil je meer weten van de genomineerden en winnaars van 2016, bekijk dan de films bij inzendingen.