Vernieuwing komt van onderaf

Nederland staat voor grote uitdagingen op gebied van duurzaamheid en de kwaliteit van onze groene leefomgeving. Deels ligt de oplossing in het versnellen van investeringen in bestaande technieken. Gelijktijdig moeten we ook kijken naar vernieuwing, ook in de groene sector. Het Groenfonds vindt dat een belangrijk deel van deze vernieuwing van onderaf komt. Door kleine (vernieuwende) groene projecten wél te financieren en daarmee net dat financiële duwtje in de rug te geven die ze nodig hebben wordt groene innovatie (verandering) mogelijk. Nationaal Groenfonds is hierin vaak de onmisbare schakel, door inzet van kennis, kapitaal en een groot netwerk.

Het Groenfonds financiert - naast de traditionele natuurprojecten - veel vernieuwende groene projecten en bedrijven, waaronder een groeiend aantal start-ups en scale-ups. Dit doen wij vanuit onze overtuiging dat echte verandering tot stand komt door projecten die leiden tot vernieuwing in de groene wereld. Bij de reguliere banken kunnen deze partijen meestal niet terecht, omdat zij te klein (investeringen tussen de 2 ton en 2 miljoen euro), arbeidsintensief (maatwerk) en risicovol zijn (nieuw, marktniche, innovatief). Binnen dit markthiaat pakt het Groenfonds de rol om deze ’vernieuwing van onderaf’ mogelijk te maken.

Nationaal Groenfonds is door zijn kennis van groen én geld vaak niet het laatste, maar het eerste stukje in de financiële puzzel en trekt daarmee de private financiering van groene projecten vlot. Succesvolle voorbeelden zijn innovatieve concepten voor natuur-inclusieve landbouw, coöperaties van boeren die gezamenlijk een mestvergistingsinstallatie willen of een vernieuwend recycling proces voor plasticafval.

Deze projecten zijn nodig om veranderingen van onderaf te stimuleren en aan te jagen. Kleinere projecten en bedrijven hebben niet alleen zelf een maatschappelijke en ecologische impact, maar jagen zij ook bestaande bedrijven via concurrentie aan om te investeren in deze transitie, waardoor de maatschappelijke en ecologische impact veel groter is.

Het Groenfonds wil een belangrijke bijdrage leveren aan deze vernieuwing door met inzet van kennis en kapitaal projecten te versnellen, partijen met elkaar te verbinden en veranderingen mogelijk te maken die rendement opleveren voor onze groene leefomgeving.

Meer informatie

Wilt u meer informatie of heeft u een vraag over onze financieringen, neem dan contact op met één van onze collega's.

Contact
Adresgegevens:
Nationaal Groenfonds
Utrechtseweg 12
Routebeschrijving (klik)

Kamer van Koophandel:
41158594

Contact algemeen:
088 253 9255
Stuur ons een e-mail

Contact Binnendienst:
088 253 9266
E-mail de Binnendienst

Schrijf in voor onze nieuwsbrief

English