Livar: hoogwaardige varkenshouderijen met oog voor kwaliteit

Nederland telt zo’n 11 miljoen varkens. Toch zie je ze zelden buiten. Vleesvarkens verblijven vaak in stallen zonder daglicht en weinig ruimte. Het Investeringsfonds Duurzame Landbouw (IDL) van het Nationaal Groenfonds is er onder andere voor ondernemers die daar verandering in willen brengen. Eén daarvan is Frank de Rond, mede-eigenaar van Livar. “Onze boeren houden écht van varkens”.

Het is al meer dan 25 jaar geleden dat de vader van Frank, Frans de Rond, samen met vier andere varkensboeren besloot het roer om te gooien. In die tijd stond de varkenssector economisch en maatschappelijk onder druk. “De varkenspestcrisis was net achter de rug”, vertelt Frank. “Alles moest toen nóg grootschaliger om de kostprijzen te verlagen.” Kwaliteit was daarbij geen prioriteit meer. Frans begon zich af te vragen of hij dat eigenlijk wel wilde. Was er geen betere manier om varkens te houden, waarbij het vlees ook nog eens écht lekker smaakt? Zo ontstond Livar: een nieuwe manier van varkenshouderij met respect voor mens, dier en omgeving.

Alles in eigen beheer

Bij Livar lopen de varkens buiten rond – mét krulstaart – en eten ze granen uit de regio. De boerderijen zijn kleinschalig en de gehele keten is in eigen beheer. “De fokkerij, vleesverwerking en verkoop: op het slachten na, doen we alles zelf”, aldus De Rond. Die kleinschaligheid is niet alleen wat consumenten, maar ook veel boeren aanspreekt. “De boeren die willen omschakelen naar een Livarhouderij, houden echt van varkens. In een grootschalig bedrijf ben je vaak helemaal niet meer bezig met de dieren. Door te extensiveren kun je je veel meer met ze bezighouden.”

Nationaal Groenfonds als weg naar meer financiering

Op dit moment zijn er zeven Livarhouderijen. Met een IDL-financiering werden de bouw van een nieuwe kraamstal en vleesvarkensstallen gerealiseerd. Die financiering was nodig om een lening vanuit de bank te kunnen krijgen. “Zo’n omschakeling is een forse investering. Je gaat flink terug in het aantal dieren, omdat ze meer ruimte krijgen”, legt Frank uit. “Daardoor worden de stallen duurder. Voor banken is dat best een spannende investering. De lening vanuit het IDL bood ze meer comfort om ook te financieren.”

Omschakelen kan wél

Dat Livarvlees over een aantal jaar de standaard is, ziet Frank nog niet zo snel gebeuren. “Maar we willen wel meegroeien met de markt. Ik ben ervan overtuigd dat de vraag naar een goed, eerlijk stuk varkensvlees zal blijven stijgen.” Daarom hoopt hij dat er ook steeds meer boeren zullen zijn die de omschakeling gaan maken. “We zoeken altijd bedrijven die mee willen in de keten. Door de opkoopregelingen zien we nu vaak dat ondernemers denken dat ze twee keuzes hebben: stoppen of doorgaan met wat ze al deden. Ze zijn minder bezig met het over een andere boeg gooien, en dat is zonde. Want het kán wel.”

Op de website van Livar vind je meer informatie over de missie van Livar, de verschillende houderijen en de verkooppunten van het Livarvlees.

Meer weten?

Ondernemers, agrariërs, land- en tuinbouworganisaties, gemeenten en provincies die meer willen weten over hoe het Nationaal Groenfonds bij kan dragen aan het bevorderen van de verduurzaming van land- en tuinbouwbedrijven kunnen contact opnemen met één van onze specialisten.

Investment managers

Onze specialisten helpen je graag verder

Rob van Eijck
Rob van Eijck
Fondsmanager Investeringsfonds Duurzame Landbouw