Hoe boer Lars van Loenhout zijn boerderij verduurzaamt met het Investeringsfonds Duurzame Landbouw

Lars van Loenhout begon enkel jaren geleden vol toewijding toe te werken naar overname van het melkveebedrijf van zijn ouders in Prinsenbeek. Maar al snel werd hem duidelijk dat de intensieve manier van werken niet vol te houden was. De werkdruk, in combinatie met de zorgen om zijn zieke vader, maakte dat Lars besefte: dit moet anders. “Ik wilde een bedrijf dat toekomst heeft, maar ook een bedrijf dat ík volhoud. Waarin ik mijn kinderen kan zien opgroeien én met trots kan werken aan iets dat goed is voor mens, dier en natuur.”

Een duurzame koers: natuurinclusief boeren

Die wens leidde tot een radicale koerswijziging. Lars koos voor een natuurinclusieve aanpak. Geen grootschalige opschaling of intensivering, maar een manier van boeren die de natuur integreert in de bedrijfsvoering. “We beheren al generaties gronden van Staatsbosbeheer grenzend aan natuurgebied. Door het uitbreiden van die samenwerking is het mogelijk extensiever te werken. Daarnaast zoeken we actief naar manieren om de biodiversiteit te versterken: we passen ons maaibeheer aan, we hebben uitgebreide groenstroken naast de sloten en kruidenrijk grasland. Natuurinclusief boeren betekent voor mij ook: toekomstbestendig boeren. Het is belangrijk dat het niet alleen ecologisch, maar óók economisch klopt voor mijn onderneming.”

Slim investeren met hulp van het IDL

De omslag naar natuurinclusief boeren vroeg om slimme keuzes en investeringen. Dankzij de samenwerking met het Nationaal Groenfonds via het Investeringsfonds Duurzame Landbouw (IDL), kon Lars deze omslag realiseren. Zo breidde hij zijn areaal uit met extra grond, wat direct zorgde voor minder dieren per hectare, meer weidegang mogelijk maakte en ruimte geeft voor kruidenrijk grasland en extra brede bufferstroken langs sloten. “Daardoor kunnen we meer eiwit van eigen land halen en zijn we minder afhankelijk van krachtvoer van buiten Europa. Ook het kunstmestgebruik is flink gedaald, wat direct CO₂-winst oplevert in de keten. En dat allemaal terwijl de biodiversiteit groeit, we bijdragen aan betere water- en grondkwaliteit.” Meer weidegang betekent bovendien dat de koeien natuurlijk gedrag kunnen vertonen, wat zich uit in een betere diergezondheid. “We zien minder uier- en klauwproblemen en gebruiken ook minder antibiotica. Het beweiden van vee op kruidenrijk grasland heeft een positief effect op hun gezondheid; ik merk het echt aan de vitaliteit van de dieren.” Een investering in melkrobots maakte het werk op het bedrijf efficiënter en gaf Lars meer ruimte om zich te richten op zijn visie voor de toekomst. “De melkrobot is daarin ondersteunend geweest. Het gaf me vooral de tijd om te bouwen aan een gezond bedrijf dat klopt: voor de natuur, voor de dieren, en voor mijn gezin.” Deze investeringen zorgden niet alleen voor minder werkdruk, maar gaven Lars ook het vertrouwen om écht te verduurzamen. “Ik kon keuzes maken die passen bij mijn visie: natuurinclusief boeren, met oog voor het landschap, het milieu én de toekomst van mijn onderneming.”

IDL: meer dan geld, een partner in toekomstbestendig ondernemen

De steun van het Investeringsfonds Duurzame Landbouw was voor Lars veel meer dan alleen een financiële impuls. “Het fonds geeft je ruimte om te investeren in duurzaamheid, maar belangrijker nog: ze komen niet met pasklare oplossingen, maar geven je de ruimte om je eigen plan te maken.” In dat proces speelde ook EVO Kompas een grote rol. Als betrokken adviesbureau hielpen zij Lars bij het opstellen van een toekomstvisie, het doorrekenen van investeringen en het kiezen van haalbare stappen. “EVO Kompas gaf me vertrouwen én richting. Ze kennen de praktijk van boeren én de wereld van beleid en subsidies. Die combinatie was goud waard in dit traject.” Door het partnerschap tussen het Nationaal Groenfonds, EVO Kompas en Lars ontstond een krachtige samenwerking waarin duurzaamheid, maatwerk en daadkracht samenkomen. Dankzij deze aanpak kon Lars keuzes maken die bijdragen aan een toekomstbestendig, natuurinclusief bedrijf, zonder concessies te doen aan de economische continuïteit. “Ik sta er nu anders in: met meer rust, overzicht en vertrouwen in de toekomst.”

Wat het IDL zo waardevol maakt voor boeren

De ervaring van Lars laat goed zien hoe het Investeringsfonds Duurzame Landbouw bijdraagt aan een toekomstbestendig landbouwbedrijf. Het fonds van het Nationaal Groenfonds biedt boeren ruimte om te verduurzamen, op een manier die past bij hun bedrijf en hun regio. Daarbij gaat het niet alleen om geld, maar ook om kennis, netwerk en vertrouwen. De drie belangrijkste voordelen op een rij:

1.       Langetermijnadvies en begeleiding

Boeren krijgen ondersteuning bij het ontwikkelen van strategieën die werken op de lange termijn. Zo worden investeringen niet alleen duurzaam, maar ook rendabel.

2.      Veilig ruimte maken voor innovatie

Het fonds helpt risico’s van innovatieve stappen te beperken. Daardoor ontstaat ruimte om te vernieuwen zonder dat dit direct ten koste gaat van de bedrijfscontinuïteit. Voor Lars gaf dit precies de zekerheid die hij nodig had. “Duurzaam ondernemen vraagt om lef. En lef vraagt om steun. Het IDL bood mij precies dat; het gevoel dat ik deze omslag niet alleen hoefde te maken.”

3.      Ruimte voor de toekomst van boeren

Het verhaal van Lars van Loenhout staat niet op zichzelf. Steeds meer boeren willen verduurzamen, maar lopen aan tegen de kosten en risico’s van die omslag. “Zonder het IDL was dit voor ons niet gelukt,” zegt Lars. “Het fonds maakt echt het verschil. Het geeft boeren ruimte om stappen te zetten die goed zijn voor de natuur, maar ook voor de continuïteit van hun bedrijf.” Voor Lars betekent die ruimte inmiddels: werkplezier, balans en perspectief. Hij lacht: “Ik heb tijd voor mijn gezin én zie de toekomst van deze boerderij met vertrouwen tegemoet. Dát is voor mij duurzaam ondernemen.”

Meer weten?

Ondernemers, agrariërs, land- en tuinbouworganisaties, gemeenten en provincies die meer willen weten over hoe het Nationaal Groenfonds bij kan dragen aan het bevorderen van de verduurzaming van land- en tuinbouwbedrijven kunnen contact opnemen met één van onze specialisten.

Investment managers

Onze specialisten helpen je graag verder

Rob van Eijck
Rob van Eijck
Fondsmanager Investeringsfonds Duurzame Landbouw