Het ontbreekt veel natuurterreinen aan vanzelfsprekende verdiencapaciteit, zegt Meter. “Echter, bij het Groenfonds zien wij wel kansen. Wij weten uit ervaring welke mogelijkheden verschillende typen natuur kunnen bieden. Ook weten we waar op termijn subsidie voor komt. Die informatie kunnen onze relaties benutten. Bovendien trekt het feit dat wij bereid zijn om te financieren, vaak ook andere financiers over de streep.”
De financiële component is slechts één van de pijlers in de ondersteuning die Nationaal Groenfonds biedt. “Geld is vaak de laatste schakel. Kennis en netwerk zijn even belangrijk”, zegt Meter. “We betrekken onze contacten bij projecten van terreinbeherende organisaties. We adviseren om eens met ‘die of die’ om tafel te gaan of een project met de juiste argumenten bij de overheid of andere partijen te introduceren.”
Van Olst beaamt dat: “het Groenfonds zit absoluut niet op de kille geldverstrekking. Ze zijn echt betrokken bij de natuurprojecten. Wat ik ook sterk vind, is dat ze met partners aan nieuwe concepten werken. Natuurbegraven, waarbij overledenen niet op een kerkhof, maar in de natuur worden begraven, is daar een voorbeeld van. Wie daar ook kansen in ziet, kan voor do’s en dont’s bij het Groenfonds terecht. Op die manier werkt het Groenfonds dus ook op andere manieren dan alleen financieel mee aan natuurbescherming.”