Financiering voor kunstgrasrecyclingfabriek Re-Match

De Deense kunstgrasmattenrecycler Re-Match bouwt zijn eerste fabriek buiten Denemarken in Tiel. Het bedrijf kan oude kunstgrasmatten volledig recyclen, zodat de grondstoffen opnieuw kunnen worden gebruikt voor verschillende doeleinden. De komst van het bedrijf naar Nederland betekent een oplossing voor de verwerking van versleten kunstgrasmatten. De financiering van de fabriek komt mede tot stand door een lening van Oost NL en het Nationaal Groenfonds in combinatie met een DEI++ subsidie.

Re-Match is een Deens bedrijf dat een gepatenteerd proces heeft ontwikkeld om kunstgras sportvelden te recyclen. Het recyclingproces van Re-Match maakt géén gebruik van water of chemicaliën. Daardoor is het een significant duurzamere recyclingmethode dan andere methodes, zeker in vergelijking met landfill of verbranding.

Re-Match heeft een fabriek in Herning, Denemarken, waar inmiddels meer dan 650 kunstgrasvelden zijn gerecycled. De fabriek in Tiel is de eerste buiten Denemarken en in de komende 10 jaar wil Re-Match wereldwijd uitbreiden met 24 fabrieken. “De fabriek in Tiel wordt twee keer zo groot als de huidige fabriek in Herning, en is voorzien van de nieuwste machines en processen. De fabriek dient als blauwdruk voor de andere toekomstige fabrieken,” vertelt Vincent Gusdorf, Plant Manager bij Re-Match in Tiel.

Oplossing voor kunstgrasberg

In Nederland is de kunstgrasmarkt in de afgelopen jaren flink toegenomen. Er liggen meer dan 3.200 kunstgrasmatten in Nederland, waarvan 2.200 voetbalvelden en 1.000 hockeyvelden. “De verwachting is dat de kunstgras recycling markt blijft groeien. De afgelopen jaren is het aantal kunstgrasvelden enorm gestegen en na een levensduur van gemiddeld 10 jaar moeten deze verwijderd en vervangen worden, derhalve zullen er de komende jaren honderden gebruikte kunstgrasvelden bij komen, naast de velden die al opgeslagen liggen,” legt Gusdorf uit. De fabriek in Tiel moet naast de Nederlandse markt ook België en delen van Duitsland bedienen.

In de fabriek van Re-Match verwerken machines het kunstgras weer tot de oorspronkelijke grondstoffen; rubber, zand, kunststofvezels en de latexbacking. Een aantal jaar geleden bleek dat kunstgrasvelden vaak slecht werden gerecycled en dat milieuregels niet werden nageleefd. Daarmee verdween het animo om kunstgras te recyclen, waardoor oude kunstgrasmatten zich opstapelden. De oplossing van Re-Match sluit aan bij de wetgeving. Re-Match werkt eraan om het percentage aan hoogwaardige grondstoffen verder omhoog te brengen. Bijvoorbeeld in een EU-ontwikkelingsproject, genaamd The CreaSolv® Project, om de gerecyclede plasticvezels weer als garens te kunnen hergebruiken.

Financiering om fabriek van de grond te krijgen

Voor de benodigde machines was de Nederlandse tak van Re-Match op zoek naar financiering. Dit werd gevonden bij Oost NL en het Nationaal Groenfonds. CEO Nikolaj Magne Larsen: “Deze financiering helpt ons met het zetten van een belangrijke stap. Het opzetten van een fabriek van deze omvang is niet evident. We zijn daarom erg blij om samen te kunnen werken met Oost NL en het Nationaal Groenfonds, die willen investeren in circulaire oplossingen.”

Eelco Blonk, investment manager bij het Nationaal Groenfonds: “Het is verstandig om samen te werken met financiële partners zoals Oost NL en gezamenlijk de krachten te bundelen om Nederland duurzamer en schoner te krijgen. Nieuwe initiatieven als die van Re-Match zijn vaak via de gangbare routes moeilijk te financieren. Wij hanteren een gepast risico- en rendementsprofiel om de financiering wel mogelijk te maken. Het  professionele management van Re-Match kan nu voorkomen dat de versleten kunstgrasvelden uit verschillende gemeenten worden begraven in het Nederlandse landschap of worden verbrand met een aanzienlijke CO2-uitstoot tot gevolg. Deze financiering is een goede zaak voor circulair Nederland en voor de huidige en toekomstige generaties.”

Joka Bosch, investment manager Energy & Circulair bij Oost NL ziet de maatschappelijke potentie van de oplossing van Re-Match: “Door kunstgrasmatten te recyclen in plaats van te verbranden vermindering we de CO2-uitstoot. Daarnaast zorgt het hergebruik van grondstoffen er voor dat er minder ‘virgin’ grondstoffen hoeven te worden gedolven, ook dat scheelt aanzienlijk in de CO2-uitstoot. Re-Match draagt zo bij aan de doelstellingen van de provincie Gelderland om de CO2-uitstoot en het gebruik van fossiele grondstoffen te verminderen.”

De fabriek in Tiel levert naar schatting 35 extra arbeidsplaatsen op, voor een groot deel uit de directe omgeving. Bij de opbouw is veelal gewerkt met lokale leveranciers voor verschillende diensten en producten.

Meer over Re-Match

Op de site van Re-Match lees je meer over de nieuwe fabriek in Tiel en het proces van kunstgrasreclycling

Bekijk ook het interview met Vincent Gusdorf van Re-Match en Joka Bosch van OostNL over de nieuwe fabriek