Interview Pieter Baars en Rob van Eijck Platform Kringlooplandbouw

Onze collega’s Pieter Baars en Rob van Eijck zijn geïnterviewd voor het onderdeel initiatieven en inspiratie op het Platform Kringlooplandbouw van het ministerie van LNV. Ze vertellen hierin bevlogen over de grote diversiteit aan groene projecten die we financieren. Van kamerplantenteelt tot landcoöperatie, van plastic upcycling tot het oude lakenvelder runderras.

Bijzondere en innovatieve bedrijven hebben vaak moeite om de financiering rond te krijgen. De journalist omschrijft het zo: “Het is voor ondernemers een bekend gebied: de zone waar je geld nodig hebt dat je niet hebt liggen en waar de bank terughoudend is om te helpen. Begrijpelijk wellicht, maar ook erg teleurstellend. En het kost kansen. Het Nationaal Groenfonds heeft zich ontwikkeld tot een investeringspartner voor juist deze projecten, boeren, leningen en kansen.”

Werken aan de groene leefomgeving

Het enthousiasme van onze collega’s voor hun werk en de doelstellingen van het Groenfonds komt duidelijk naar voren in het interview. Zo schrijft de journalist: “Van Eijck heeft duidelijk lol in zijn rol en legt uit waarom het Nationaal Groenfonds dan wél besluit in te stappen: “De plannen behelsden een afname van de CO2-uitstoot op het bedrijf, van maar liefst 50%.” In dit voorbeeld leent het Groenfonds  ‘achter’ de bank, “dat betekent dat als het mis gaat, de bank eerst aan de beurt komt, daarna wij pas,” legt Van Eijck uit. Een risicovolle lening dus, goedgekeurd omdat het de doelstellingen volledig ondersteunt. Want de stichting is een ‘financiële dienstverlener voor alle partijen die werken aan de groene leefomgeving,’ aldus de website. Dat laat veel ruimte voor mooie en duurzame projecten.”

Meer lezen? Hier staat de link naar het hele artikel op het Platform Kringlooplandbouw.

Investment managers

Onze specialisten helpen je graag verder

Pieter Baars
Pieter Baars
Strategisch adviseur | relatiemanager Rijksoverheid
Rob van Eijck
Rob van Eijck
Fondsmanager Investeringsfonds Duurzame Landbouw