AlgaSpring: microalg in strijd tegen overbevissing

Jaren en jaren besteedden de ondernemers achter AlgaSpring aan onderzoek naar één specifieke zoutwateralg. Hun missie? De wereld een stukje beter maken door het bevissen van open zeeën te verminderen. Aan de vooravond van hun doorbraak op de internationale markt geeft het Visserij Investeringsfonds Nederland (VIN), dat wordt gemanaged door Nationaal Groenfonds, AlgaSpring een duwtje in de goede richting.

AlgaSpring loopt voorop in de kweek van micro-organismen, waaronder de zoutwateralg Nannochloropsis gaditana. Deze alg wordt toegepast in (dier)voeding, cosmetica en viskwekerijen. Al dertig jaar zijn onderzoekers en ondernemers over de hele wereld bezig met het optimaliseren van deze microalg. AlgaSpring staat nu aan de vooravond van een wereldwijde doorbraak.

“Wij zijn er in geslaagd om een algenpasta (NannoStar) te maken voor viskwekerijen die anderhalf jaar houdbaar is. In de viskwekerij wordt NannoStar toegevoegd aan de bassins met vislarven en voor de teelt van voedseldiertjes voor de vissen. Microalgen staan aan de basis van de voedselketen voor vissen, bijvoorbeeld zeebaars en zeebrasem. Dankzij de optimalisatie van ons productieproces kunnen wij deze microalg vers, voordelig en in grote hoeveelheden aanbieden. Dat maakt het interessant voor viskwekerijen”, zegt René Jongbloed, mede-directeur-eigenaar van AlgaSpring, die in Almere Buiten een productielocatie van 13.000 m2 heeft.

Concurrentie ondervindt AlgaSpring onder andere vanuit Japan. “De meeste kwekerijen werken met Japanse algen. Die zijn duur, moeten worden ingevlogen en zijn maar een paar weken houdbaar. Wij kunnen het voordeliger aanbieden en binnen 24 uur de afstand Almere – Griekenland overbruggen en we hebben een eigen voorraadopslag in Griekenland voor nog snellere levering. We beginnen voet aan de grond te krijgen bij een aantal ‘hatcheries’ in Zuid-Europa, maar omdat alg in de viskwekerij aan de basis van keten staat, switchen hatcheries niet zomaar van leverancier; ze willen 100% zeker zijn van de kwaliteit en de werking van producten.”

Financiering duurzame visserij

AlgaSpring vond het Visserij Investeringsfonds Nederland (VIN), dat wordt gemanaged door Nationaal Groenfonds, bereid tot investering. “Het VIN investeert in duurzame visserijbedrijven die op het punt van doorbreken staan, maar nog niet genoeg zekerheden hebben om in aanmerking te komen voor financiering van reguliere banken”, zegt Willem Meijers, strategisch adviseur bij Nationaal Groenfonds. “Het VIN durft dat risico wel te nemen, omdat duurzaamheid voorop staat. Met deze financiering helpen we AlgaSpring over het kantelpunt waarin ze zich als bedrijf momenteel bevinden.”

Budget voor marketing zoutwateralg

De investering richt zich op de toepassing van de zoutwateralg Nannochloropsis gaditana in de viskwekerij. “Het geld zetten we in voor de introductie van ons product in de markt”, zegt Jongbloed. “We moeten een agent betalen die het product bij Zuid-Europese viskwekerijen onder de aandacht brengt, we hebben marketingmateriaal nodig en we moeten samples aan viskwekerijen verstrekken. Zij moeten namelijk uit eigen ervaring concluderen dat ons product goed is.”

Minder druk op wildvangst door viskwekerij

Nationaal Groenfonds komt vanwege het beheer van het VIN in aanraking met diverse initiatieven op het gebied van viskwekerij. “Een interessante markt, ook voor het Groenfonds”, meent Meijers. “Als Groenfonds streven we naar een groener en duurzamer Nederland. De viskwekerij draagt daaraan bij. Allereerst verlicht kwekerij de druk op wildvangst. Dat is positief, want negentig procent van de traditionele visserij is niet duurzaam. Ook blijft de zeeën het gesleep met netten en het varen met vervuilende schepen bespaard, dankzij de kwekerijen.”

“Bovendien”, vult Jongbloed aan, “is gekweekte vis in veel gevallen beter voor de mens, omdat bij gekweekte vis precies bekend is wat er in zit.” De looptijd van het VIN zit er medio 2016 op, maar dat betekent zeker niet het einde voor mogelijkheden in de visserijsector. “De projecten die normaliter bij het VIN aanklopten voor investering en advies, zijn welkom bij het Groenfonds. Graag kijken we of er investeringen mogelijk zijn die de betreffende bedrijven op weg helpen en tegelijkertijd een verbetering zijn voor de natuur.”

Meer informatie over AlgaSpring kun je vinden op www.algaspring.nl

Investment managers

Onze specialisten helpen je graag verder