Duurzame doorbraak krijgt lastig financiering

Het Amersfoortse bedrijf NOWOS B.V. repareert lithium-ion batterijen voor onder andere elektrische fietsen. Een belangrijke stap in de verduurzaming van batterijproductie en -gebruik. Toch krijgt het bedrijf in eerste instantie moeizaam financiering hiervoor omdat banken aarzelen om geld in nieuwe technieken te steken. Dankzij financiering van Rabobank en het Nationaal Groenfonds kreeg het bedrijf de financiering alsnog rond.

Het bedrijf NOWOS B.V. staat voor reparatie, refurbishing en repurposing van batterijen. Het bedrijf repareert niet alleen lithium-ion batterijen, het hergebruikt ook de grondstoffen uit in principe niet-recyclebare batterijen, grondstoffen die anders grotendeels vernietigd worden. Op die manier maakt het bedrijf – dat behalve in Nederland ook vestigingen in Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk heeft – een belangrijke stap in de verduurzaming van batterijen. Voor de uitbreiding van hun Nederlandse vestiging meldden zij zich bij diverse banken en ontwikkelmaatschappijen. Overal kregen zij echter nul op het rekest. Tot Rabobank en het Nationaal Groenfonds de handen ineen sloegen en financiering wél mogelijk bleek.

Zoektocht financiers

Prins Doornekamp, sociaal ondernemer achter NOWOS: “Als ondernemer ben je gebaat bij snelheid. Als de kansen voor een opschaling er liggen, wil je ook het geld daarvoor vlot beschikbaar hebben. Een lange zoektocht naar financiers die geloven in duurzame ontwikkelingen maakt het lastig om vlot door te pakken. We werden benaderd door een Europese investeringsbank. Maar daar moesten we in de eerste vijf jaar zelf ook veertig miljoen inbrengen. Onbegonnen werk voor startende ondernemers.”

Extra blij is Doornekamp dan ook met de mensen van Rabobank en het Groenfonds: “Startup en Scale-up financier Thijs Reiling van Rabobank heeft echt zijn nek voor ons uitgestoken. Daarbij is ook de link met het Groenfonds als mogelijke cofinancier gelegd. Toen was de gezamenlijke financiering in korte tijd geregeld.”

Samenwerking

Jarno de Vries, financieringsspecialist bij het Groenfonds: “De energietransitie is in volle gang, maar brengt ook weer nieuwe uitdagingen met zich mee, zoals beperkte beschikbaarheid van schaarse grondstoffen. Het Groenfonds wil ook deze uitdagingen helpen oplossen en we zijn daarom zeer content met deze financiering. Het toenemende gebruik van batterijen als onderdeel van de elektrificatie is belangrijk. Daarbij hebben wij groene doeners zoals NOWOS hard nodig om circulair en zorgvuldig met de grondstoffen om te gaan. Met deze samenwerking regelen wij dat.”

Thijs Reiling, Startup & Scale-up Banker bij Rabobank: “Ondernemen in een sector die in een transitie zit kent uitdagingen, maar biedt ook veel kansen. De oprichters van NOWOS hebben kansen gezien in het repareren en hergebruiken van accu’s. Dit beperkt de vraag naar grondstoffen en bespaart afval uit batterijen. Met de financiering en onze verzekeringsdiensten leveren wij graag een bijdrage aan de oplossingen die NOWOS biedt voor deze uitdagingen in de energietransitie. Het is mooi dat we daarbij kunnen samenwerken met andere financiers uit ons netwerk zoals het Nationaal Groenfonds.”

Financieel plan

Doornekamp maakt zich wel zorgen over de moeite die het kost om financiering te krijgen voor bedrijven die met hun werk grote stappen kunnen maken voor de circulaire economie. Dat ligt deels aan de banken, maar ook de ondernemers kunnen hier nog stappen in maken. Doornekamp: “Innovatieve ondernemers zijn bezig met hun producten. Kennis van financiering hebben ze vaak minder. Toch is die kennis heel hard nodig om op de juiste wijze een financieringsaanvraag te kunnen schrijven waar banken mee akkoord gaan. Heb je een goed onderbouwd financieel plan, dan komt het geld er vaak wel.”

NOWOS is inmiddels hard bezig met de bouw van de nieuwe vestiging. Doornekamp: “Wij repareren zo’n 30.000 à 40.000 accu’s per jaar. Eerst waren dat alleen e-bike accu’s, maar we hebben dat inmiddels uitgebreid naar andere marktsegmenten. Wij verdubbelen met de bouw van de nieuwe vestiging de reparatiecapaciteit, waardoor het aantal accu’s dat wij repareren ook minimaal verdubbelt!”

Meer over NOWOS

Medewerkers

Onze specialisten helpen je graag verder