Financiering grootste Energie Opslag Systeem in Nederland

Duurzame energiebronnen als zon en wind zijn niet altijd beschikbaar op het moment dat de energie nodig is. Een van de grootste uitdagingen is dan ook om de energie van deze bronnen bij voldoende aanbod op te slaan om de energie beschikbaar te hebben als er veel vraag is. Gelukkig komen er steeds meer mogelijkheden voor deze opslag. Zoals bij SemperPower, ontwikkelaar van grootschalige energieopslagsystemen in Nederland. SemperPower realiseert al haar tweede energieopslagproject: Project Castor. Het Groenfonds is een van de financiers van dit nieuwe project.

Investment manager Emile Peters vertelt waarom wij Project Castor financieren: “Duurzame energieopslagsystemen zijn relatief nieuw. Veel financiers haken dan af, omdat ze de risico’s niet goed kunnen inschatten. Het Groenfonds financiert, nu samen met Triodos Bank, juist graag voorlopers als SemperPower, zodat zij de energietransitie kunnen versnellen.”

Grootste enerieopslagsysteem

Project Castor, met een vermogen van 30 megawatt en een capaciteit van 63 megawattuur, zal bij ingebruikname in het voorjaar van 2023 het grootste batterijproject van Nederland zijn, en één van de grootste in Noordwest Europa.

Het 30 MW/ 63 MWh batterijsysteem zal langdurig gebruikt worden om de volatiliteit (wisselvalligheid) van duurzame energieportfolio’s te ondervangen. Dit zal bijdragen aan een snellere integratie van duurzame energie op de Nederlandse elektriciteitsmarkt. Als leverings- en installatiepartner bouwt Rolls-Royce het systeem in de energy-hub van North Sea Port in Vlissingen-Oost, met een directe aansluiting op het Stedin-netwerk. Project Castor wordt mede mogelijk gemaakt door Triodos Bank en het Nationaal Groenfonds als financieringspartners.

Investment managers

Onze specialisten helpen je graag verder