Meer Hemelwiegjes dankzij viltmachine

Eind vorig jaar reageerde Nathalie Roelofsen Nijzink op onze oproep om een maatschappelijke doel aan te melden voor een bijdrage. Tot haar grote blijdschap kozen de Groenfondsmedewerkers voor haar wens: een viltmachine om meer Hemelwiegjes te kunnen maken. De machine is inmiddels gearriveerd. Een mooi moment om te gaan kijken bij Nathalie.

In plaats van kerstkaarten versturen of relatiegeschenken uitdelen, stelde het Nationaal Groenfonds eind 2022 een bedrag beschikbaar voor het vervullen van wensen van maatschappelijke organisaties. Uit alle inzendingen kozen de medewerkers van het Groenfonds er twee uit: Een viltmachine voor Hemelwieg en veiligheidshelmen en anti-tekensokken voor de natuurwerkgroep van de KNNV, afdeling Zeist, Heuvelrug en Kromme Rijn. Nathalie Roelofsen Nijzink bestelde de viltmachine, oefende met het gebruik en nodigde het Groenfonds uit om te komen kijken in haar atelier.

Atelier

Het atelier van Nathalie is een gezellig huisje in haar tuin. Het hangt en staat er vol met haar werken. Kleine engeltjes en harten die aan takken hangen, kleurrijke hoeden en sjaals die zij ontwerpt voor een plaatselijke kledingwinkel aan de muur, maskers die zij in coronatijd maakte op de planken en natuurlijk: hemelwiegjes. Kleine mandjes waarin kindjes die zijn overleden in de baarmoeder, een zacht en veilig plekje vinden.

Hemelwieg

Nathalie maakt de hemelwiegjes voor ziekenhuizen, maar ook voor mensen die bij haar komen om zelf een hemelwieg uit te zoeken. Door donaties, sponsoren en schenkingen kan Nathalie de wiegjes gratis beschikbaar stellen aan de ziekenhuizen. Nathalie: “De meeste ziekenhuizen hebben helaas nog geen zachte, warme wiegjes voor deze hele kleine overleden kindjes. Terwijl ouders op zo’n moment juist veel behoefte hebben aan zo’n veilig nestje voor hun kind.” Het vormt – mede vanuit eigen ervaring – Nathalies drijfveer om deze hemelwiegjes te maken. Nathalie roept bevlogen: ‘Ik kom graag in contact met ziekenhuizen die ook hemelwiegjes willen hebben!”

Viltmachine

Het vilt voor de wiegjes maakt Nathalie zelf, van merinowol. Het vervilten is een langdurig en arbeidsintensief proces. Nathalie legt uit: “Om vilt te maken voor één wiegje moet ik de wol zo’n 4.000 keer heen en weer rollen.” De viltmachine die zij van het Groenfonds heeft gekregen neemt dat werk nu van haar over. De machine staat prachtig, op een door haar zoon (die timmerman is) ontworpen onderstel.

Enthousiast vertelt Nathalie: “Ik kan de machine precies instellen zoals ik wil en ook kiezen voor verschillende breedtes en lengtes.” Het creatieve proces van het vormen en versieren van de hemelwiegjes doet Nathalie uiteraard zelf. Dankzij de machine kan zij nu veel meer hemelwiegjes maken en, met hulp van sponsoren en donaties, zorgen dat nog meer ziekenhuizen in Nederland over deze mooie bedjes kunnen beschikken. 

Duurzaam

De hemelwiegjes zijn helemaal gemaakt van natuurlijke materialen. Daardoor is het ook mogelijk om het wiegje mee te begraven of cremeren. Duurzaamheid staat voor Nathalie bij alles hoog in het vaandel. “Ik gebruik voor al mijn werk natuurlijke materialen en gooi nooit iets weg! Kleine stukjes vilt gebruik ik weer bij workshops voor kinderen, restjes van de stof waarmee ik de bloemmotieven of vlinders op de wiegjes creëer, krijgen een plek op de kaften van schriften die ik maak en de allerlaatste restjes gebruik ik als vulling.” We zijn blij dat Nathalie dankzij onze donatie nog meer mensen kan helpen in verdrietige tijden.

Helmen en sokken

Benieuwd naar onze andere donatie, de anti-tekensokken en helmen voor de natuurwerkgroep van de KNNV, afdeling Zeist, Heuvelrug en Kromme Rijn? Volgende maand gaan we ook bij hen op bezoek.

Meer weten over Hemelwieg en Nathalie Roelofsen Nijzink

Investment managers

Onze specialisten helpen je graag verder

Dorit Bouwman
Dorit Bouwman
Adviseur (marketing-)communicatie