Nationaal Groenfonds partner Meer Bomen Nu

Het Groenfonds is partner geworden van Meer Bomen Nu. Deze organisatie verzamelt zaailingen en stekken van bomen op plekken waar ze in overvloed zijn, of ongewenst. Deze geven ze vervolgens gratis weg en (ver)planten ze. Zo kunnen we Nederland goedkoper, sneller en samen vergroenen.

Het Groenfonds geeft niet alleen een donatie; de medewerkers van het Groenfonds gaan in het nieuwe jaar ook meehelpen met het verzamelen en planten van deze bomen en struiken.

Meer bomen nu en struiken

Geen papieren kerst- en nieuwjaarskaarten meer

Al een aantal jaar verstuurt het Groenfonds geen papieren kerst- en nieuwjaarskaarten meer. In plaats daarvan sturen we onze relaties een digitale nieuwsbrief. En steunen we met het geld dat we anders zouden uitgeven aan een papieren kaart een goed doel of groene ontwikkeling in Nederland. Zo hebben we een groen speeltoestel voor een basisschool geregeld en een laptop gedoneerd aan een dierenhulporganisatie. Dit jaar is de donatie voor Meer Bomen Nu. We gaan met de medewerkers in 2022 ook echt fysiek aan de slag om Nederland te vergroenen. Met speciale Groenfondsscheppen. Ook die scheppen doneren we na afloop van ons plantwerk aan Meer Bomen Nu, zodat ook andere vergroeners er gebruik van kunnen maken.

Gratis Nederland vergroenen

Een eik produceert ieder jaar honderden zaailingen, waarvan er uiteindelijk maar 2 of 3 uitgroeien tot volwassen exemplaar. Jaarlijks worden miljoenen van deze jonge bomen en struiken opgegeten, sterven af door gebrek aan licht of ze worden weggemaaid met een bosmaaier of door wilgenknotters. Dan verdwijnen ze in de versnipperaar of verbrandingsoven. Datzelfde geldt voor veel andere soorten en ook voor slieten of stekken. Zonde, want elke tak van een vlier, wilg, druif, populier of vijg kan een nieuwe boom of struik worden, net als afleggers van bramen en frambozen.

Meer Bomen Nu verzamelt (een deel van) deze zaailingen en stekken op plekken waar ze in overvloed zijn, of ongewenst. Door deze vervolgens gratis weg te geven en te (laten ver-)planten, kunnen we Nederland veel goedkoper, sneller en samen vergroenen.

Meer Bomen Nu winter 2021-2022

Meer Bomen Nu verplant deze winter zo’n één miljoen bomen en struiken voor het klimaat. Bomen planten is dé oplossing om tegelijkertijd klimaatverandering te vertragen, de biodiversiteit te herstellen en mensen uit de omgeving actief te betrekken bij de natuur. Met circulair natuurbeheer worden zaailingen, die op de ene plek ongewenst zijn, bewaard om elders te planten. Dat kan met bijvoorbeeld stekken van populier, druif, vlier of vlinderstruik, met wilgentakken en met jonge zaailingen die ergens in overdaad staan of ongewenst zijn. Elke zaailing of stek krijgt via Meer Bomen Nu een nieuwe plek.

Groene gemeenten

Door samen zaailingen te verplanten, wordt vergroenen goedkoper en leuker. De droom van de initiatiefnemer Urgenda is dat over twee jaar elke gemeente binnen hun klimaatadaptatie en mitigatiebeleid een plek inricht waar burgers, boeren, boswachters en groenbeheerders zaailingen kunnen inleveren en gratis ophalen. Om ze op aangewezen plekken of in eigen tuin weer te planten.

Wordt vervolgd

Wanneer we met het Groenfonds aan de slag gaan in 2022 is nog niet bekend. De coronamaatregelen maken het inplannen van de afspraak met een grote groep collega’s lastig momenteel. Het verslag van onze plantactie – met foto’s – is straks natuurlijk terug te zien op onze website en social mediakanalen.

Iedereen kan helpen: door een zaailing uit eigen tuin te doneren of een dagje mee te helpen.

Bron beeldmateriaal: Meer Bomen Nu en Scheppie.nl

Investment managers

Onze specialisten helpen je graag verder

Dorit Bouwman
Dorit Bouwman
Adviseur (marketing-)communicatie