SDG18 uitgelegd door Jean-Paul Schaaij

De Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (SDG’s) van de VN geven aan wat we moeten doen om de wereld zo snel mogelijk eerlijk, duurzaam en groen te maken.

Vorige week, op Duurzame Dinsdag en in de aanloop naar Prinsjesdag, vertelden wij dat er volgens ons een SDG ontbreekt. En vroegen we welke dat volgens jullie is. Wat een mooie en goede suggesties kwamen er binnen. Zoals de creatieve inzending ‘een wereld zonder politiek’. Maar die was het niet, wat ons betreft dan. Veel van jullie zochten de oplossing al in de financiële hoek. En dat klopt.

Volgens ons ontbreekt namelijk de SDG ’toegang tot geld voor duurzame ontwikkeling’. Waarom? Dat legt onze directeur Jean-Paul Schaaij uit in zijn video.

De SDG’s van de VN

In 2015 hebben de Verenigde Naties 17 duurzame ontwikkelingsdoelen, Sustainable Development Goals (SDG’s), geïntroduceerd. De SDG’s hebben als doel om ervoor te zorgen dat in 2030 de wereld overal een betere, schonere, eerlijkere plek is. Een enorme opgave waar helaas (nog) lang niet overal stappen in gemaakt worden. Geen reden om dan maar te stoppen, wel reden om goed te kijken wat er nog verbeterd en aangepast kan worden. Op de site van SDG Nederland staat het zo omschreven:

Onze generatie is de eerste die de middelen heeft om de transformatie te maken naar een wereld met meer welvaart en minder ongelijkheid. Een wereld waarin we biodiversiteit en klimaat beschermen en waarin iedereen een plaats heeft.

De Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG’s) zijn onze agenda voor die wereld in 2030. De taal van de zeventien doelen verbindt ons en maakt het mogelijk samen te werken. De doelen zijn onderling verbonden en overschrijden grenzen tussen landen en sectoren.

Van 23 t/m 27 september zijn de SDG Action Days met als afsluiting een evenement in KIT Amsterdam.

Investment managers

Onze specialisten helpen je graag verder