Nationaal Groenfonds doneert helmen en sokken aan natuurwerkgroep

In plaats van kerstkaarten versturen of relatiegeschenken uitdelen, stelde het Nationaal Groenfonds eind 2022 een bedrag beschikbaar voor het vervullen van wensen van maatschappelijke organisaties. Uit alle inzendingen kozen de medewerkers van het Groenfonds er twee uit: een viltmachine voor Hemelwieg en veiligheidshelmen en anti-tekensokken voor de natuurwerkgroep van de KNNV, afdeling Zeist, Heuvelrug en Kromme Rijn. Eerder gingen wij al langs bij Hemelwieg, afgelopen week was de natuurwerkgroep aan de beurt.

Iedere vrijdag komt een groep vrijwilligers bij elkaar om werkzaamheden uit te voeren in de omgeving van Den Dolder/Soest of Zeist. Zo schonen ze de heidevelden, zetten ze oude eiken en jeneverbessen vrij en onderhouden ze korstmosherstelgebied. Goede bescherming is daarbij belangrijk. Daarom vroeg Simone Laanbroek, coördinator van de natuurwerkgroep, een bijdrage voor twee helmen en 18 paar anti-tekensokken.

“De sokken zijn precies op tijd binnengekomen, het tekenseizoen begint bijna”, zegt Simone. Ze heeft inmiddels aan veel vrijwilligers al een setje kunnen uitdelen. “Het is een prettig idee dat nu iedere vrijwilliger een paar heeft, want vooral de volwassen teken kunnen voor ons gevaarlijk zijn.”

In natuurgebied De Zoom, waar de natuurwerkgroep regelmatig werkt, groeien veel verschillende korstmossen. Met de meeste gaat het niet goed; de soorten en hoeveelheid nemen al jaren af. Om de korstmossen meer kans te geven, zijn er door een professionele bosaannemer met name grove dennen gekapt en is de toplaag geplagd. De natuurwerkgroep verwijderde kleinere boompjes en de takken, die vervolgens als takkenrillen gebruikt konden worden om het gebied te beschermen en rust te bieden.

De helmen kwamen hier direct goed van pas. “Zelfs de mannen, die soms nogal eigenwijs kunnen zijn, dragen ze nu!”, vertelt Simone tevreden. Bij het Nationaal Groenfonds zijn we blij dat we op deze manier een bijdrage hebben kunnen leveren aan de veiligheid bij het belangrijke werk dat deze groep verricht.