Bio-Energie Centrale Cuijk breidt uit met stoomnet

14-04-2017

Op vrijdag 14 april is de eerste spa de grond ingegaan voor de aanleg van een stoom- en warmwaternet van Bio-Energie Centrale Cuijk (BECC) op het industrieterrein Haven Cuijk. Dit gebeurde in aanwezigheid van alle partners en Anne-Marie Spierings, gedeputeerde (Energie) van de provincie Noord-Brabant.De investering in de verbouwing van de centrale en de aanleg van het stoom- en warmwaternet werd gefinancierd door BNG Bank en Nationaal Groenfonds.

De Noord-Brabantse energiecentrale levert al jaarlijks 150.000 MWh groene elektriciteit via De Groene Stroomfabriek aan bedrijven. Met de komst van het nieuwe stoomnet kan BECC vanaf september nabijgelegen bedrijven ook van stoom voorzien.

Bekijk het persbericht

Duurzame energie uit de regio
BECC B.V. is in 2015 gestart met de overname van de bio-energiecentrale, waarna de installatie weer in bedrijf is genomen. De centrale wordt gestookt met regionaal geproduceerde en ingekochte biomassa, zoals snoeihout uit bossen en plantsoenen, veelal een afvalproduct van lokale natuur beherende organisaties. BECC B.V. produceert 100% duurzame groene stroom.

Optimaal gebruik van reststromen uit de natuur
De aanleg van het stoom- en waternet is mede tot stand gekomen door samenwerking met diverse partners, zoals Biosco B.V., NIBC Mezzanine & Equity Partners, wc-papier & servettenmaker SCA en kunststoffenbedrijf Berry Global, BNG Bank en Nationaal Groenfonds.

“We zijn bijzonder blij dat het Nationaal Groenfonds een bijdrage levert aan deze investering” aldus Jean-Paul Schaaij, directeur van het Nationaal Groenfonds. “Het is een prachtig voorbeeld van het toekennen van economische waarde aan reststromen uit de natuur. Dit duurzame project sluit naadloos aan bij onze visie dat economie en ecologie elkaar moeten versterken. Het levert betaalbare groene energie aan Cuijk en omgeving én levert een duurzame bijdrage aan de kwaliteit van onze groene leefomgeving.”

Lees ook de reacties van de overige partners.

Voor meer informatie
Wilt u meer weten over deze financiering of financiering van soortgelijke energietransitie-projecten? Neem dan contact op met Emile Peters via 06 29 60 46 08 of per e-mail.

In de Media

Energiecentrale BECC: winst natuur en milieu

Groene energie opwekken door gebruik te maken van houtsnippers en bosafval.

AlgaSpring: microalg in strijd tegen overbevissing

Investering helpt algenkweker AlgaSpring over het kantelpunt.

Biogas Leeuwarden: nieuw leven in mestvergistingsinstallatie

De mestvergistingsinstallatie krijgt op innovatieve wijze nieuw leven.

Betrokken partijen

Duurzame Ondernemers

Meer over Duurzame Ondernemers

Werkterreinen

Innovatie

Meer over Innovatie