De kleinste financiering ooit; een groene muur in Rotterdam

20-12-2017

Nationaal Groenfonds kan het verschil maken: meestal in grote projecten en soms in heel kleine. Brigitte Bultinck is trots op de bijdrage die het Groenfonds heeft geleverd in de groene gevel van KINO in Rotterdam. De kleinste financiering van het Groenfonds ooit.


Twee jonge ondernemers in Rotterdam hebben een oude bioscoop weer nieuw leven ingeblazen. Met hun bedrijf KINO ‘vieren ze de film.’ De tuin achter hun pand hebben ze met subsidie van de gemeente omgebouwd tot een klimaatadaptieve tuin. Om ook aan de voorzijde zichtbaar te maken wat je met groen kan doen in de stad, bedachten de ondernemers de ‘groene muur’. Het Groenfonds heeft hierin meegefinancierd.

Groen in de stad draagt bij aan de leefbaarheid

Brigitte Bultinck was namens het Groenfonds betrokken bij deze financiering. Ze vertelt: ‘Deze twee ondernemers hadden in korte tijd al heel veel neergezet. Maar bij de reguliere banken en bij de gemeente konden ze met hun groene muur niet terecht. Er zat aan die muur immers geen verdienmodel vast. Het ging hen puur om het maatschappelijke doel; het laten zien dat groen in de stad iets bijdraagt aan de leefbaarheid.’

‘Rotterdam is wereldwijd een koploper om als stad de uitdagingen van de toekomst het hoofd te bieden. ‘Resilient cities’ overal in de wereld zijn in beweging om hun stad op ruimtelijk, sociaal, economisch en klimaatgebied toekomstbestendig te maken. Rotterdam heeft een Europese subsidie toegewezen gekregen om groene daken verder te ontwikkelen. Wij weten dat de gemeente van de markt verwacht om met verdienmodellen te komen voor groene daken. Daarom hebben wij geïnvesteerd in de groene muur van KINO: omdat we willen laten zien hoe inspirerend groen in de stad kan zijn.’ De groene gevel volgt binnenkort. In een volgende fase krijgt het gebouw ook nog een groen dak.

Meer weten over KINO? Klik hier en hier.
Meer weten over Rotterdam als resilient city? Klik hier.

Betrokken partijen

Duurzame Ondernemers

Meer over Duurzame Ondernemers

Gemeenten

Meer over Gemeenten

Werkterreinen

Groene daken

Meer over Groene daken